Bland, eller lad være
Fejø Calva er fantastisk som grundspiritus i en række forskellige cocktails (find inspiration i artiklen her fra den internationale cocktailkonkurrence Calvados Nouvelle Vogue på Gastromand.dk), men vi synes, den er endnu bedre med intet andet i glasset end den gyldne calva, som moder jord har skabt den.

Off the rocks
“Intet andet” i glasset inkluderer is. Ja, det må du da selv om, men ved for kraftig afkøling dæmper du brændevinens afdampning af den veludviklede næse, der gør calvaen til et enestående produkt. Det er synd.

Nyd ved 15-20 grader
Calvaen bør nydes ved et sted mellem 15 og 20 grader. Ved 15 holder den sig frisk, fast og æblefrugtig, og ved 20 giver den helt slip og øser generøst af sine frodige ynder i et mere sødmefuldt, tungt og alkoholisk udtryk. Begge dele gør dig glad. Alt til sin tid.

Opbevaring i køleskabet
Servering ved alt under 22 grader kræver i et almindeligt dansk hjem en tur i køleskabet. Fejø Calva holder sig fint i dit barskab i stuen, men endnu bedre i køleskabet. Husk at tage flasken ud en halv time før servering. Eller at sætte den ind en halv time før.

Holdbarhed
Den åbne flaske holder sig frisk i køleskabet i årevis, men ved stuetemperatur har holdbarheden en begrænsning. Mørke forlænger levetiden, men du skal ikke lade den åbne flaske stå ved 22-24 grader i stuen i mere end et års tid. Det er forhåbentlig også unødvendigt.


glasDet rigtige glas

Fejø Calva er en taknemmelig drik. Den kan uproblematisk serveres i snart sagt enhver beholder uden huller i bunden, og er det snapseglas, whisky-tumblere eller portvinsglas, du har, så er det dem, du bruger. Når det er sagt, smager Fejø Calva aldrig bedre, end når den bliver serveret i rigtige digéstif-glas, fx sådan et som det på billedet.

I det får calvaens bouquet plads til at folde sig ud i glassets ballon, mens glassets hals skaber en afstand mellem din næse og den alkohol, som effektivt forlader væskens overflade. Samtidig fokuserer glassets lille munding væsken på spidsen af din tunge og fremhæver dermed den sødmefulde, frugtige komponent i smagsbilledet.

Glasset på billedet er fra Spiegelaus serie ved navn Authentis.

Calva til kaffen
Digéstif er det modsatte af en apéritif, altså det, vi drikker ved udgangen af måltidet. Der er tradition for at nyde en brændevin som digéstif, fordi alkoholens sødme harmonerer vidunderligt med den kaffe, mange af os nyder at opkvikke os med efter indtag af maden.

Chokolade
Et supplement til kaffen kan være et stykke chokolade, hvis aromaspektrum klinger perfekt med calvaens ditto i variationer over temaet ristet vanilje og kakao. Samme effekt kan opnås med andre petits fours give, herunder krydrede småkager, karamel, ganache og trøffel.

Æbledesserter
Kombiner Fejø Calva med fortolkninger af brændevinens genetiske ophav, æblet. Gammeldags æblekage, trifli med ristet rugbrødsknas, tærte eller sågar sorbet af æble bringer cideræblets intense smag frem i brændevinen til en samlet smagssymfoni.

Ost
Til modne, bløde oste, gerne med en vis skimlet skarphed og aromatisk intensitet fungerer calvaen perfekt med de 40 % alkohol som effektivt rensemiddel efter ostens fede coating af mund og svælg og med den dybe æblefrugt som velkomment komplementærudtryk til ostens proteintunge, salte og umamirige smag.

Drik den nu – eller vent, hvis du kan
Som 2-årig smager Fejø Calva stadig af sin primære cideræblefrugt, citrus og blomster og af træets vanilje og ristede karameltoner.

Som 5-årig er æblesmagen rundet af til fordel for et dybere udtryk a la valnødder, espresso, brunet smør, chocolade, vanilje og tørrede abrikoser.

Hvis du kan vente endnu længere, vil du få glæde af en eksplosion af aromatiske forbindelser, der rangerer fra rose, urter, lakrids og hasselnødder til friskristet kaffe, vanilje, skovbund og læder.

Skål og velbekomme!