Ligesom i Frankrig er det den lange tids lagring på egefade, som adskiller Fejø Calva fra den unge Fejø Eau-de-vie. Eau-de-vien er en klar og frugtig brændevin, som er resultatet af en traditionel destillering af vores hjemmelavede cider.

Destillationsprocessen er i trygge hænder hos Lene og Karsten på Aqua Vitae Sydfyn, hvor nogle af Danmarks fineste brændevine bliver til. Vi transporterer den færdige cider til Skårup på Sydfyn, og efter destilleringen køres eau-de-vien retur til Fejø, hvor den hældes på fade.

Smagen af frugten
Processen adskiller sig ikke fra den måde, Lene og Karsten laver de andre brændevine på. Men produktet kan noget helt særligt.

“Det er ligesom hele pointen,” fortæller Karsten, “forskellen ligger ikke i noget teknisk; den ligger i råfrugtens kvalitet. Udgangspunktet er altid, at brændevinen skal smage af den frugt, den er lavet af. Destillerer vi på elstar, smager den af elstar. Destillerer vi på ingridmarie, smager den af ingridmarie. Men eau-de-vien fra Fejø har jo den der helt specielle bitterhed fra cideræblerne – på den gode måde! Og aromatisk minder selv den unge brændevin meget om fransk calvados.”

Fadstyrke 78 %
Cideren kolonne-destilleres i Aqua Vitae Sydfyns tyske destillationsapparat fra sine 5-6 % alkohol til en styrke på omkring 78 %. Brændevinen lagrer ved sin oprindelige styrke, som vi derfor refererer til som “fadstyrke”. Først i forbindelse med flaskning forskæres brændevinen til sin optimale drikkestyrke på omkring 40 %.

Du kan se en fin lille film og læse flere detaljer om destillationsprocessen på siden her.